Skip to main content

Blog: Bewustwording van Digitale Voetafdruk en Privacy

Onze telefoons lijken altijd een luisterend oor te hebben, klaar om onze gesprekken op te vangen en ons te bombarderen met gerichte advertenties. Het is een herkenbare situatie: je praat met een vriend over een nieuwe laptop en voordat je het weet, staat je telefoon vol met laptopaanbiedingen.

Bij Schilstra IT Solutions willen we je bewust maken van de digitale voetafdruk die je achterlaat op het internet. Het is groter en zichtbaarder dan je je wellicht realiseert, en het is van cruciaal belang om bewust om te gaan met jouw gegevens en privacy.

Hoe worden jouw gegevens verzameld?

Vaak horen we verhalen zoals “de lantaarnpalen luisteren met me mee”. Hoewel dit misschien als een complottheorie klinkt, zit er een kern van waarheid in. Bedrijven verzamelen gegevens op subtiele wijze, vaak via cookies op websites. Het proces is onzichtbaar, maar de gevolgen kunnen verstrekkend zijn.

Cookies, die op jouw apparaat worden geplaatst wanneer je een website bezoekt, slaan verschillende soorten informatie op. Ze vallen grofweg in de categorieën Functioneel, Analytisch of Marketing. Begrijpen hoe deze gegevens worden verzameld, is essentieel voor het beschermen van jouw privacy.

Creëren van privacybewustzijn

Het gebruik van een navigatie-app lijkt onschuldig, maar bedenk eens welke informatie wordt blootgesteld: waar, wanneer en hoe vaak je uit eten gaat, zelfs jouw voedselvoorkeur. Bewustwording van deze gegevensverzameling is complex, maar cruciaal.

Data Privacy Day, in januari 2008 ingesteld in de VS en Canada, benadrukt de waarde van persoonlijke gegevens. Het herinnert ons eraan dat het begrip persoonsgegevens, de waarde ervan en de risico’s die eraan verbonden zijn, belangrijke onderwerpen zijn. Wetgeving zoals de AVG in de EU en de CPRA in Californië biedt bescherming, maar bewustwordingsactiviteiten blijven van groot belang.

De baas over je privacy

Heb je vragen, wil je meer informatie of ben je klaar om de controle over je online privacy te nemen? Aarzel niet en neem contact met ons op via info@schilstra-itsolutions.nl of bel ons op 06-81402514.

Laat ons samen werken aan een veiligere digitale omgeving.